Chemin de fer

Chemin de fer kommer troligtvis inte låta bekant för många, utom möjligt för de som har koll på sin James Bond trivia. Detta är nämligen den ursprungliga varianten av baccarat och enligt Ian Flemmings böcker, James Bonds favoritspel. Ett antal regler gäller både i baccarat och chemin de fer:

  • Både bank och spelare får två kort var
  • Korten 10, knekt, dam, kung är alla värd 0
  • Bästa möjliga handen är 9

Så fort en spelares hand är värt 10 eller mer dras 10 från totalsumman, det vill säga en hand med en femma och en sexa är inte värt 11 utan 1 (11 – 10 = 1). Men det finns även några väldigt avgörande skillnader. Till att börja med så turas alla som är med i spelet om att agera som bank, vilket betyder att man måste kunna matcha en spelares satsning när man agerar bank eftersom pengarna de då vinner är ju ens egna.

En annan väldigt betydlig skillnad är att man faktiskt har valmöjligheter i chemin de fer. I vanlig baccarat så sker alltid automatiskt beroende på vilka kort som delas ut. Men nu är det upp till spelarna om de ska dra fler kort eller inte. Eftersom flera spelare delar på en och samma hand så måste det ju finnas ett sätt att avgöra vem som får ta detta beslut, och det är helt enkelt den spelare som satsat mest. Nästa person i tur att agera bank får göra detta beroende på en av två anledningar:

  • Banken förlorade handen
  • Banken avsäger sig positionen medvetet

Om banken vann och vill fortsätta som bank så sker ingen förändring. Eftersom inte chemin de fer använder sig av en traditionell bank så kan man inte hitta detta spel på casinon, där får man istället nöja sig med att spela baccarat, vilket väldigt många också gör.